Aspergeboerderij de Laarhoeve is al jaren een begrip in de regio. Gedurende de maanden april t/m +/- juni kunt u hier terecht voor de heerlijkste (geschilde) asperges. Al twee maal bekroond tot Brabants lekkerste.

Openingstijden aspergewinkel:

Maandag:

14.00 – 17.30 uur

Dinsdag:

14.00 – 17.30 uur

Woensdag:

14.00 – 17.30 uur

Donderdag:

14.00 – 17.30 uur

Vrijdag:

14.00 – 17.30 uur

Zaterdag:

10.00 – 17.00 uur

Zondag:

14.00 – 16.00 uur

let op: voor de vleeswinkel gelden aangepaste openingstijden en U kunt bij ons niet reserveren voor asperges!

Veel gestelde vragen:

•

Hoe lang moeten ze koken?
Drie tot vier minuten koken. Daarna 20 minuten laten nagaren in de pan.
 

•

Moet ik de onderkant van de asperge (+/- 2 cm) eraf snijden als ik ze klaar maak?
Nee, dat hoeft niet indien u te maken heeft met echte verse asperges zoals bij ons te krijgen. Ook de onderkant is heerlijk. Asperges die u in de supermarkt koopt zijn echter vaak uitgedroogd. In dat geval doet u er wel verstandig aan om er iets vanaf te snijden.
 

•

 Hoe kan ik asperges het beste thuis bewaren?
Laat de asperges in de zak zitten en bewaar ze in de koelkast. Let er op dat als u witte asperges koopt dat u ze eveneens donker neer legt als u ze langer wilt bewaren. U kunt verse asperges best een aantal dagen goed houden. Dit geldt ook voor de geschilde asperges.
 

•

Hoe kan ik zien of de asperges die ik wil kopen vers zijn?
Als je ze kunt buigen is het echt mis. Koop ze dan alstublieft niet want die smaken verschrikkelijk. Het beste advies dat wij u kunnen geven is: koop ze vers bij de Laarhoeve.
 

•

Wanneer stopt het seizoen?
Rond 24 juni, de feestdag Sint Jan.
 

•

Wat gebeurt er met de asperges die niet op de boerderij verkocht worden?
De asperges die wij niet aan de klanten in onze winkel kwijt kunnen, worden naar de veiling gebracht. Ook als u ze dus ergens anders koopt hebt u een heel klein kansje dat ze van onze boerderij af komen. Al zijn ze dan heel wat minder vers.
 

•

 Smaken alle asperges hetzelfde?
De asperges die wij verkopen smaken bijna allemaal hetzelfde. Alleen de groene asperges zijn iets pittiger van smaak. Het gaat er bij asperges dan ook meer om hoe ze eruit zien. Mooie rechte en witte asperges hebben de voorkeur.

 

 


Teelt van asperges

Het is geen kleine beslissing om over te gaan tot het telen van asperges. Een aspergeplant gaat namelijk maar liefst 10 jaar mee. De aspergevelden van de Laarhoeve liggen aan de Dirk van Hornelaan, 500 meter vanaf de boerderij. In 1992 is de Laarhoeve begonnen met de aspergeteelt. In totaal worden er zo’n drie hectare asperges geteeld. Dit is ongeveer 18 kilometer aan aspergerijen! De asperges worden gestoken door onze Poolse medewerkers.

Rond maart worden de bedden (zo noemen we de grote rijen met aarde waaronder de aspergeplanten liggen) opgehoogd. Tegelijkertijd wordt er dan plastic overheen getrokken. Dit zorgt er voor dat de temperatuur in de bedden sneller stijgt, waardoor ze eerder naar boven komen. Ook zorgt het plastic er voor dat de temperatuur beter kan worden gecontroleerd. Bovendien blijven de asperges mooi wit van kleur, doordat het donker is onder het plastic. Op warme voorjaarsdagen kan een ‘aangename’ temperatuur in het bed er voor zorgen dat de asperge maar liefst 10 centimeter per dag groeit. Op zulke dagen is het vaak gewenst om de plant iets af te remmen omdat een te snel gegroeide asperge anders scheuren kan gaan vertonen. De witte zijde van het plastic wordt dan boven gelegd. Deze reflecteert namelijk het zonlicht waardoor de temperatuur in het bed weer lager wordt.

Rond begin april is het dan eindelijk zo ver. De eerste asperges steken hun kop boven het bed uit en de aspergestekers kunnen weer aan de gang. Om zeven uur ’s morgens trekken zij het veld in om de asperges te steken. Met een mes, bevestigd aan een grote ijzeren staaf, steken zij de asperges af op de juiste lengte en leggen deze in bakken met heerlijk koel water. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat de asperges uitdrogen. De ochtend erop worden de asperges eerst grondig gewassen en op de juiste lengte afgesneden (zie foto). Dit gebeurt machinaal. Hierna worden ze gesorteerd. Er zijn wel 20 verschillende sorteringen. Dikke, dunne, witte, violette, groene, kromme, holle, korte asperges, etc.. Het valt als klant dan ook niet altijd mee om te kiezen.